Behandelingen


 

Wat is trimmen eigenlijk precies? Trimmen houdt in plukken, knippen, scheren, effileren, borstelen/uitkammen, wassen/drogen, nagels ect.

Elke vacht van elke hond is anders dus ook de verzorging van elke vacht is telkens anders. Hieronder zal ik de gebruikte methodes kort nader toelichten. 

 

Wassen en drogen alleen behoort overigens ook tot de mogelijkheden.

 

Geklitte of vervilte vacht? Als dit te erg is, dan wordt de hond kort geschoren. Dit is in het belang van de hond!

 

Heeft u net een pup aangeschaft? Een trimbehandeling behoort zeker tot de opvoeding van uw hondje.

Tussen de leeftijd van 9 en 16 weken kunt u het beste een afspraak maken voor een Puppy Wen beurtje (inclusief wassen en drogen). In deze leeftijdsgroep zitten puppy's in een belangrijke leer fase en daarom is het aan te raden om voor deze periode een afspraak in te plannen. Daar heeft uw hond later plezier van.

 

 

Plukken en strippen


Momenteel kan ik geen nieuwe pluk honden meer aannemen.

 

Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript. Zoals de Cairn Terriërs, ruwharige Teckels, ruwhaar Jack Russel Terriër, Fox Terriër ect.

 

Een plukvacht bestaat uit 2 lagen, dekharen en wolharen (onderwol)

Het plukken houdt in dat we de dode (dek)haren eruit plukken zodat er een mooie onderwol overblijft. Plukken gebeurt meestal om de 6 maanden

 

 

Honden die niet een mooie volle onderwol hebben, kun je beter strippen. Strippen is eigenlijk hetzelfde idee, alleen heeft een stripvacht vaak 3 lagen haar. 2 verschillende lengtes dekhaar en 1  laag onderwol. Zowel bij het plukken als bij strippen haal je steeds de langste haren eruit. Zo hou je met een stripvacht 1 laag dekhaar en 1 laag onderwol over. Strippen gebeurt meestal elke 3 á 4 maanden.

 

Mocht je hond nog niet plukrijp zijn op het moment van de afspraak? Dan plannen we een nieuwe afspraak in.

Knippen, Effileren en Scheren


Knippen is met een rechte schaar de vacht tot op de gewenste lengte knippen. Dit gebeurt bij honden met een krulvacht als de Poedel, Bichon Frisé, Lagotto Ect.

 

Effileren gebeurt ook met een schaar, 1 blad is getand en de ander is scherp. Effileren is een vacht uitdunnen of inkorten. Deze methode word onder andere gebruikt bij dichte vachten om het wat dunner te maken of om een vacht op een natuurlijk uitziende manier in te korten. Zoals bij een Maltezer, Shih-Tzu, Lhasa Apso, Golden Retrievers, Engelse Cockers, ect.

 

Scheren wordt uiteraard gedaan met een tondeuse. Dit kan in allerlei verschillende lengtes, van 5MM tot 3CM. Dit door middel van verschillende scheerkoppen en opzetstukken.

 

Ontwollen


Momenteel kan ik geen nieuwe ontwol honden aannemen . (Denk hierbij aan Newfoundlanders, Berner Sennen ect.)

 

Ontwollen houdt in dat de wollige ondervacht wordt verwijderd. Dit gebeurt door middel van de was en blaas methode.

 

Na het drogen word de hond nog met een grove kam doorgekamd en geborsteld om het gewenste resultaat te behalen. 

Het beste kan deze methode worden gedaan als de hond in de rui is. Meestal is dit in het voorjaar en het najaar. 

 

Deze behandeling wordt gebruikt bij honden met een dubbele vacht zoals de Schotse Collie, Border Collie, Golden- en Labrador Retriever, Berner Sennen, Duitse Herders ect.

 

Let op: Deze behandeling zorgt er niet voor dat uw hond niet meer zal verharen!